AJANKOHTAISTA


 

 

TYÖSKENTELYTILA VAPAUTUMASSA 1.10.2024 ALKAEN

Pot Viaporin työhuoneelta vapautuu ~20m2 työskentelytila. Tilaa voi tiedustella pot(at)potviapori.fi. 

VALLAURIS 2024

Vallauris on vuodesta 1966 järjestetty kansainvälinen keramiikkabiennale Ranskassa. Saana Murtin keramiikkataideteos on valittu mukaan tämän vuotiseen näyttelyyn.

Lisäinfoa: https://www.vallaurisgolfejuan-tourisme.fr/biennale-internationale-de-ceramique-contemporaine/%C2%A0

 

facebook.jpg


JÄÄKELLARI

Pirjo Pesosen yksityisnäyttely galleria Laterna Magicassa, Rauhankatu 7, Helsinki.

Näyttely avoinna 29.5.-15.6.2024

Avajaiset 28.5. klo 17-19
 

Pirjo Pesosen Näyttely "Jääkellari" korostaa jään merkitystä ihmiskunnalle ja planeettamme ekosysteemille. Taiteilija on syvästi huolissaan jään katoamisesta ilmaston lämpenemisen vuoksi ja haluaa herättää tietoisuutta sen tärkeydestä taiteen keinoin. Hän korostaa jään suojelun kiireellisyyttä tuomalla esiin sen kauneutta ja haurautta. Näyttelyssä on alumiinille vedostettuja valokuvia, LED-valaistuja käsin kaiverrettuja akryylipaneeleja, keraamisia veistoksia ja jääinstallaatio. Näyttely muodostaa vertauskuvallisesti tulevaisuuden pankkiholvin, jossa säilytetään kauniin ja katoavan jään näytteitä. Taiteilija on kerännyt näytteet arkisista kohteista: lätäköissä, ojista, lammikoista, rannoilta ja kallioleikkauksista.

 

Pirjo Pesonen's exhibition "Jääkellari" highlights the importance of ice for humanity and our planet's ecosystem. She emphasizes the urgent need to protect the ice, showcasing its beauty and fragility. The artist is deeply concerned about the disappearing ice due to global warming and aims to raise awareness of its significance through art rather than logic. The exhibition features photographs on aluminum, LED-lit hand engraved acrylic panels, ceramic sculptures, and an ice installation. It metaphorically represents a future vault preserving samples of the beautiful and vanishing ice. The artist has collected samples from common places: puddles, ditches, ponds, shores, and rock outcrops.

 

Lisäinfoa: www.laterna.net

LATERNA2024_PIRJOPESONEN juliste pieni.jpg
 


 

KOTINI JOSSAIN -näyttely 12.1.–1.9.2024

Vantaan taidemuseo Artsissa.
Saanan Murtin keramiikkataide teos on mukana näyttelyssä.

AF77289D-D4DF-44D1-AF28-D173A5F35839.jpegNäyttely tarkastelee kodin merkityksiä eri näkökulmien kautta. Näyttelyn teosten teemoina ovat muun muassa siirtolaisuus ja pakolaisuus, perhesuhteet sekä kodin tila ja esineistö. Näyttely herättää pohtimaan, mitä kodilla tarkoitetaan ja mitkä tekijät muodostavat kodin.

Näyttely on koottu pääosin Vantaan kaupungin taidekokoelmasta. Kokoelmateosten lisäksi näyttelyn teemaa täydentää muutama kutsuttu taiteilija.

Näyttely on osa Vantaan kaupungin 50-juhlavuoden ohjelmistoa.

 

PLAY KUPPIGATE LOPPUTULEMA

Iittala on antanut Play-kupin muotoiluun liittyen seuraavan julkilausuman 5 . 3 . 2 0 2 4:

"KESKUSTELUT PÄÄTÖKSEEN IITTALAN
JA JOHANNA OJASEN VÄLILLÄ
Iittala on 4.3. tuonut myyntiin julkisuudessa viime viikkoina runsaasti huomiota saaneen Play-kokoelman ja siihen
kuuluvan mukin. Julkisuudessa on käyty keskustelua koskien sarjan mukia ja keraamikko Johanna Ojasen
suunnittelemaa ja käsityönä valmistamaa kuppia.
Iittalalla on hyvin tarkka ja yksityiskohtainen suunnitteluprosessi, jolla se varmistaa tuotteidensa ainutlaatuisuuden, ja
tätä prosessia on luonnollisesti noudatettu myös Play-kokoelman suunnittelussa. Iittala on kertonut, että Play-muki ei ole
kopio.
Iittalan ja Johanna Ojasen välillä on käyty keskustelua aiheesta ja asia on nyt yhdessä loppuun käsitelty. Ojasen kuppi
edustaa käsin valmistettua keramiikkaa ja Iittalan muki teollista astiatuotantoa. Molemmille on olemassa paikkansa ja
kohderyhmänsä markkinoilla.
Lisäksi keskustelujen tuloksena, Johanna Ojasen ideoimana, on syntynyt päätös perustaa uusi, vuosittain myönnettävä
apuraha suomalaisille muotoilijoille ja taidekäsityöläisille. Apurahaohjelmaa tulee rahoittamaan Iittala. Apurahalla Iittala
haluaa osoittaa arvostustaan suomalaista muotoilualaa ja muotoilijoita kohtaan. Apurahan aikataulusta ja
yksityiskohdista tullaan kertomaan kokonaisuuden tarkentuessa."

Tiedote on luettavissa osoitteessa https://www.iittala.com/fi-fi/footer/press#ajankohtaista

 

PLAY KUPPIGATE

Pot Viapori ry haluaa osoittaa tukensa pitkäaikaiselle jäsenelleen Johanna Ojaselle ja julkaisee Johannan näkemyksen viimeaikaisista tapahtumista:

"Koska keskustelu oman kuppini ja Iittalan uuden Play- sarjan kupin samankaltaisuudesta on saanut valtavat mittasuhteet, katson tarpeelliseksi kommentoida asiaa omasta näkökulmastani.

Iittala otti minuun yhteyttä muutama viikko ennen Play- sarjan julkistamista. He olivat huomanneet Artekin myymälässä huolestuttavan samankaltaisen kupin kuin heidän uudessa, tulevassa Play-sarjassaan. Mainittakoon, että Artekiin valmistamani kupit ovat heidän toivomissaan väreissä ja yksivärisiä. Iittalan huoli kuppien liiallisesta samankaltaisuudesta oli herännyt jo näistä Artekin tuotteista, jotka eivät siis ole kaksivärisiä ja pastellinsävyisiä. Iittala oli näin ollen täysin tietoinen kuppien huomattavasta samankaltaisuudesta jo ennen sarjan julkistamista. 

Iittalan omasta pyynnöstä kävin katsomassa uuden Play-sarjan kuppia heidän pääkonttorissaan ja johtopäätökseni tapaamisesta oli, että pienistä yksityiskohtaeroista huolimatta tuotteet ovat kokonaisilmeeltään hyvin samankaltaisia ja saattavat aiheuttaa kuluttajien keskuudessa hämmennystä. Lanseerauksessa julkaistut kuvat nähtyäni yllätyin itsekin kuinka samanlaisilta ja samanoloisilta tuotteet näyttävät. Ei ole ihme, jos ne herättävät kummastusta ja sekaannusta siitä, mikä kuppi on kenenkin kuppi. 

Tapaaminen Iittalan kanssa käytiin hyvässä hengessä ja se päättyi Iittalan edustajan toteamukseen, että he palaavat asiaan. Tulkitsin keskustelun niin, että Iittalalla oli halu löytää molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Iittala ei ole toistaiseksi palannut asiaan. 

Sen sijaan Iittala piiloutuu yleismaailmallisten muotojen ja sattumien taakse. Ja jättää vielä suunnittelijansa yksin ottamaan vastaan häkellyttävän ison mekkalan ja some-ryöpytyksen. 

En ota kantaa, onko tuotteiden samankaltaisuus ollut tiedostettua vai tiedostamatonta. Mutta suunnitteluvaiheen jälkeen on jotain jäänyt tekemättä, kun ei olla tarkasteltu onko liian samankaltainen tuote jo markkinoilla. Iittalan kaltaiselta toimijalta voisi odottaa ammattimaisempaa toimintaa. Vahinkoja sattuu. Iittala huomasi virheensä, mutta ei kuitenkaan tehnyt asialle mitään. Asioista voidaan kyllä sopia, jos niin halutaan. Iittala ilmeisesti kokee ettei siihen ole ollut tarvetta, eikä ole ottanut tapahtuneesta vastuuta. 

Mikä sitten on liian samankaltaista ja mikä ei? Kuka sen määrittelee ja millaisilla perusteilla? Tästä on nyt tullut monenlaisia arvioita, mutta viime kädessä sen päättävät varmaankin kuluttajat.

Olen valmistanut kuppiani piensarjatuotantona jo yli 10 vuotta, ja siitä on vuosien saatossa tullut pidetty ja suhteellisen tunnettu käsin tehty tuote, jonka eri värivariaatioita keräillään. Kuppini on ollut vuosien varrella esillä suomalaisissa sisustuslehdissä, design-myyntitapahtumissa ja myynnissä liikkeissä  kuten Okra, Artek, Lokal ja B34. Monet tietävät kuppini ja tunnistivat yhdennäköisyyden Iittalan kuvista. Ihmisten reaktio on ollut todella voimakas, joka varmasti yllätti Iittalankin. 

Koko juttu kaikkine negatiivisine piirteineen tuntuu minusta todella ikävältä, ja sitä se on varmasti ollut jokaiselle osalliselle. Ja niin turhaa, sillä kaikki tämä olisi voinut olla vältettävissä. 

Olen todella otettu ja kiitollinen kaikista saamistani lukuisista yhteydenotoista. Tuen määrä on ollut liikuttavaa. "

 

Suomenlinnassa 8.2.2024

Johanna Ojanen, keraamikko 

Seuraa meitä myös

https://www.facebook.com/PotViapori/

Instagram

Tilaa juhlakirja >

Pot_Viapori-Paikka_saarella_kansi.jpg

 

 

MENNEET TAPAHTUMA

MAASTA MAAHAN - KIERTOKULKUJA

Soile Paasosen ulkoilmanäyttely nimeltä Maasta maahan - Kiertokulkuja avautui 4.9.2023.

Laidunkäytöstä poistuneelle tontille rakennettu Maasta maahan - Kiertokulkuja -näyttely käsittelee monimerkityksellisesti yli kolmekymmentäviisivuotista taivallusta saven tiellä. Pääasiassa installaatioista koostuvasta näyttelystä on löydettävissä mm. sitoutumista, kierrätystä ja kuolemaa. 

Näyttely sijaitsee Soilen yksityiskodin tontilla Mikkelin Ristiinassa osoitteessa Koljolantie 449. 

Näyttely on auki päivittäin klo 12-16 (ke, to ja pe klo 15-19) 14.9.2023. 

Tervetuloa!!

Luovaa työtä -installaatio näyttelystä Maasta maahan - Kiertokulkuja, 2023. Kuva Seija Paasonen-2.jpg

HYPERSENSITIVE

Saana Murtti osallistuu kutsuttuna taiteilijana Musée D´Arts De Nantes, Ranska  vuoden 2023 päänäyttelyyn 

Näkökulma hyperrealistiseen kuvanveistoon 7.4.-3.9.2023 

 https://museedartsdenantes.nantesmetropole.fr/en/home/informations-actus/expositions/hyper-sensible.html  

 

 

 

Saana Murtti BEYOND PRECONCEPTIONS

HAA galleria, Suomenlinna

 

 

PAIKKA–PLATSEN–THE PLACE

Tervetuloa katsomaan taidettamme 10.9.-4.12.2022 Suomen käsityön museoon Jyväskylään!

 

Pot Viapori 50 vuotta juhlanäyttelyt

Lue lisää juhlanäyttelyistä ja Pot Viapori–Paikka saarella juhlajulkaisusta

potvia50_juliste_SKM_A4.jpg

 

 

P0TS und BLITZ, Wien 23.9.-25.9.2022

Kutsuttuna Suomea ja Pot Viaporia edustaa keramiikka taiteellaan

Soile Paasonen

Pots und Blitz.jpeg

PAIKKA–PLATSEN–THE PLACE

Suomenlinnan Levyhalli 6.8.-26.8.2022

Seminaari 21.8. Paarlastihuone, Suomenlinna

Seminaari-info ja ohjelma

HILJAISUUS

Jäsenemme Pirjo Pesosen valokuvanäyttely Raaseporin Fotocentrum galleriassa.

Esillä myös muutamia keramiikkaveistoksia. 

https://www.pirjopesonen.com

https://www.fotocentrum.fi

 

 

 

 

Koronatilanteen vuoksi työskentelemme turvallisesti suljettujen ovien takana, mutta esittelemme pottilaisten teoksia takahuoneen ikkunoissa.

 

Pot Viaporin Joulu

Tervetuloa työhuoneellemme 27-28-11. klo 12-16

Keramikpanorama ulkoilmanäyttely 4.9.-5.9.2021

Pantschau am See Murten , Sveitsi

Suomesta mukana n. 100 näytteilleasettajan joukossa Soile Paasonen. 

Näyttelyssä koko keramiikan kirjo käyttöesineistä veistoksiin.

Mottona: Raikasta ilmaa, tuoretta energiaa!

http://www.keramikpanorama.ch

 

 

Okra taidekäsityökaupan näyttely 14.8.- 5.9.2021

Näyttelyssä mukana Pot Viapori ry:n jäsenistä Eeva Jokinen ja Johanna Ojanen

 

 

 

Okra shop Suomen käsityön museon Ikkuna-galleriassa 22.5.- 12.9.2021

Pot Viapori ry:stä mukana Eeva Jokinen ja Johanna Ojanen

 

 

Caption

 

Art Watch 8.10.2020-11.1.2021

Suomenlinnan Art Walk kevätkaudella 2020

Tämän kevään Pot Viaporin Art Walk Avoimet ovet perjantaisin peruuntuvat korona epidemian vuoksi.

Kevät on kuitenkin tuloillaan. Pysykää terveinä ja turvassa!

Handmade in Europe 21.03.-25.04.2020

Pot Viaporista osallistujana Soile Paasonen

Ornamon Teosmyynti  7-15.3.2020

Ornamon Teosmyynti X MUJI  7-15.3.2020

Pot Viaporin perinteiset joulumyyjäiset  30.11-1.12. klo 12-16.

Syksyn Art Walk 9.9.-29.11. perjantaisin klo 12-16.

Konstrundan 7-8.9. Ovet ovat auki 11-17.
https://www.konstrundan.fi/fi/info