Keramikverkstad Pot Viapori

 

Keramikverkstaden Pot Viapori grundades år 1972. Verkstaden är belägen i en gammal kanonhall i bastion Palmstierna på den historiska ön Sveaborg, en sjöbefästning, som är med på UNESCO: s världsarvslista. Pot Viapori utgör en väsentlig del av Sveaborgs kulturliv och spelar också en viktig roll inom  finländsk keramikkonst. Från Salutorget i centrala Helsingfors är det bara 15 minuters båtfärd till fästningsöarna.

Havet, den visuellt spännande miljön och årstidernas växlingar skapar en inspirerande atmosfär för konstnärer som arbetar på Sveaborg. De välutrustade, ljusa ateljéutrymmena erbjuder avskildhet samt möjlighet till fruktbar interaktion mellan konstnärerna.

För närvarande arbetar fem konstnärer permanent i Pot Viapori; keramikerna Saana Murtti, Johanna Ojanen, Soile Paasonen och Pirjo Pesonen samt Tiina Tarvainen.

Föreningen Pot Viapori anordnar vart femte år en festutställning, som är öppen både för de  konstnärer som  för närvarande arbetar i studion och för medlemmar som tidigare har arbetat där.

Den årliga sommarutställningen i juli/augusti samt julförsäljningen under den första helgen i december ger besökaren möjlighet att bekanta sig  både med konstverken  och själva verkstaden. Ateljén håller också öppet för allmänheten på fredagar klockan 12–16 vår och höst under Sveaborgs konstvandring Art Walk .

I samband med evenemangen finns möjlighet att träffa några av Pot Viaporis konstnärer.

Om du vill besöka oss vid andra tider vänligen kontakta oss och boka. (pot@potviapori.fi).

 

Hjärtligt  välkomna!

Pot Viapori

Vargholmen B 45

Sveaborg