www.pirjopesonen.com

Instagram Pirjo Pesonen

Pirjo Pesonen

Helsinki, Curriculum vitae

 

 

Työskentelyni keraamikkona jakautuu selvästi kahteen selkeään osa-alueeseen, taiteelliseen, keramiikkaveistosten valmistamiseen ja piensarjatuotantoon. Aloitin urani keraamisten veistosten tekijänä. Myöhemmin tuotantooni ovat tulleet myös käyttö- ja lahjaesineet, kuten erilaiset kulhot, maljakot ja vadit. Valmistan tilauksesta myös yksilöllisiä hautauurnia.

Keramiikalleni on tyypillistä selkeät, vahvat muodot ja voimakkaat värit. Valmistan tuotteeni joko käsin rakentamalla tai pienissä sarjoissa muotteihin valamalla. Käyttämäni materiaali on korkeapolttoinen, kestävä kivitavarasavi.

Työskentelyssäni viime vuosina esiin ovat nousseet enemmän ja enemmän omaan elämääni lähemmin liittyvät teemat kuten esimerkiksi vanheneminen ja suru. Yritän löytää henkilökohtaisen mutta arkkityyppisen kolmiulotteisen muodon, meille kaikille yhteisistä tunnekokemuksista.

Vanhenemista käsittelin näyttelyssä Ei kurjuutta kummempaa, joka oli kuvallinen, kolmiulotteinen päiväkirja ikäiseni naisen vuoden 2007 elokuun tunnoista. Luonnoksia surusta – pojallemme 2012 näyttelyssä käsittelin lapsen menettämiseen liittyviä tunteita ja ajan vaikutusta suruun. Näissä näyttelyteoksissa keramiikka materiaalina ei ole enää keskeisessä osassa. Valokuvat ja muiden materiaalien osuus on teoskokonaisuuksissani vallannut yhä isomman roolin.

Työhuoneeni sijainti Suomenlinnassa, Pot Viaporissa keraamikkojen yhteistyöhuoneella on jatkuvan inspiraation lähde. Päivittäiset lauttamatkat saarelle ja sieltä pois ovat äärimmäisen kauniita ja vahvoja elämyksiä.